Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 8: Geavanceerde Kruissteek Technieken

Leer Borduren:

Voortgang 100%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

En nu?

Nu je alle basisvaardigheden onder de knie hebt kunnen we kijken wat voor spannends er nog meer te beleven valt in de wonderen wereld van de kruissteek.

Stiksteek

De stiksteek, ook wel “backstitch” genoemd,wordt gebruikt om lijnen, contouren en details toe te voegen aan een kruissteekpatroon. Met de stiksteek kun je zowel vloeiende lijnen als scherpe randen toevoegen aan je kruissteekprojecten, waardoor je meer controle hebt over de uitstraling en details van je borduurwerk. De stiksteek kan met verschillende hoeveelheden draad worden gemaakt, dit staat meestal op het patroon aangegeven.

Stiksteek Stap voor Stap

 • Steek je naald vanaf de achterkant van de stof naar de voorkant op het punt waar je de steek wilt beginnen.
 • Steek de naald weer terug in de stof een korte afstand verderop, in de richting van de lijn die je wilt volgen.
 • Let hierbij op het patroon en waar tel waar de lijn begint en eindigt.
 • Herhaal deze stappen totdat je de gewenste lijn of contour hebt gemaakt.

Franse Knoop

De Franse knoop is een specifieke borduursteek die wordt gebruikt in kruissteken om kleine, ronde, en verhoogde stippen of punten toe te voegen aan een borduurwerk. Deze knoop geeft textuur en dimensie aan het ontwerp en kan dienen als decoratief element, zoals bloemknoppen, ogen, of kleine accenten.

Franse Knoop Stap voor Stap

 • Steek je naald van de achterkant van de stof naar de voorkant op het punt waar je de knoop wilt maken.
 • Wikkel de borduurgaren om de naald een paar keer, afhankelijk van de gewenste grootte van de knoop. Houd de draad strak om de naald gewikkeld.
 • Steek de naald terug in de stof dicht bij het punt waar je begon, een beetje naast de oorspronkelijke insteek, om de lusjes op hun plaats te houden.
 • Trek voorzichtig aan de naald en het draad, zodat de gewikkelde lusjes samenklitten en een kleine bolvormige knoop vormen.

Kralen gebruiken

Net zoals de Franse Knoop kunnen kralen worden gebruikt om textuur en glans toe te voegen aan je kruissteekproject. Ze zijn uitermate geschikt om kleine details toe te voegen zoals oogjes en bessen maar ook gewoon om een beetje glitter en sparkle aan te brengen!

De meest gebruikte kralen in kruissteek zijn glaskralen of seed beads. Deze zijn erg klein dus je kunt ze niet met een normale borduurnaald vastmaken. Daarom gebruik je een speciale kralennaald. Dit is een heel dunne naald die eigenlijk een en al oog is. Je voegt de kraal toe aan de tweede arm van je kruissteek. Je brengt de naald omhoog, doet de kraal er aan vast en maakt een kruissteek zoals gewoonlijk.

Kralen van het merk Mill Hill worden wereldwijd het meest gebruikt omdat deze een goede conversie hebben met de DMC kleurenkaart. Als er kralen in een borduurpakket zitten dan zijn dit meestal ook Mill Hill kralen.

Gebruik voor kralen altijd een speciale kralennaald.

Fractionele kruissteken

Een fractionele kruissteek, ook wel gedeeltelijke kruissteek genoemd, is een techniek binnen het borduren waarbij je niet het hele kruissteekpatroon invult, maar slechts een deel ervan. Dit kan nodig zijn wanneer je met fijne details werkt of om subtiele overgangen in kleur te creëren.

Een vierde kruissteek

Deze steek kun je maken in vier verschillende richtingen – de verschillende hoeken van het vierkantje. Kom omhoog in het midden van het vierkant – hier is geen gat dus je moet de naald er een beetje tussen wrikken. Zorg dat de naald echt in het midden zit door te checken of er aan alle kanten evenveel draadjes zitten.

Steek vervolgens je naald naar beneden in de gewenste richting.

Halve kruissteek

Een halve kruissteek is gemakkelijk te maken door slechts de helft van je kruissteek te maken. Je kunt de halve kruissteek in twee richtingen maken.

Drie vierde kruissteek

Een drie vierde kruissteek is eigenlijk een vierde kruissteek gecombineerd met een halve kruissteek. Kom omhoog in het midden van het vierkant – hier is geen gat dus je moet de naald er een beetje tussen wrikken. Zorg dat de naald echt in het midden zit door te checken of er aan alle kanten evenveel draadjes zitten. Maak daarna een halve kruissteek in de juiste richting.

Kleuren Mengen

Het mengen van verschillende kleuren borduurgaren is een techniek die vaak wordt gebruikt om schaduweffecten en subtiele overgangen in kruissteekborduurwerk te bereiken. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij meer complexe ontwerpen en portretten, waarbij de ontwerper streeft naar realisme en diepte.

Gemengde kleuren worden op verschillende manieren aangegeven op het patroon, afhankelijk van de ontwerper. Maar de meest voorkomende manier is dat de gemixte kleur een eigen symbool krijgt welke vervolgens in de legenda twee kleuren aangeeft. Er staat dan ook vaak bij hoeveel strengen je van elke kleur nodig hebt.

Het “mengen” zelf, ook wel tweeding genoemd, is heel simpel. Je neemt een strengetje van de ene kleur en een strengetje van de andere kleur en vervolgens combineer je de twee. Daarna kun je je naald inrijgen en verder gaan met borduren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

 • Herfstbladeren KruissteekpakketHerfstbladeren Kruissteekpakket

  Herfstbladeren Kruissteekpakket

  17,50
 • Homely Houseplants V2 KruissteekpakketHomely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  32,50
 • Homely Houseplants V1 KruissteekpakketHomely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  32,50
 • Kruissteekpakket

  Wallie De Walvis Kruissteekpakket

  22,50

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!