Stitchonomy's Borduurblog

Zoeken

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 7: Geavanceerde Kruissteek Technieken

Leer Borduren:

Voortgang 100%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

En nu?

Nu je de basisvaardigheden onder de knie hebt, kunnen we verkennen wat de wonderlijke wereld van borduren nog meer te bieden heeft!

De mogelijkheden zijn echt eindeloos dus ik noem er hier maar een paar – ik raad je zeker aan om lekker op het internet in de eindeloze rabbit holes van het borduren te gaan kijken voor meer inspiratie!

Gebruik van Kralen

Kralen kunnen worden ingezet om textuur en glans toe te voegen aan je borduurproject. Ze lenen zich uitstekend voor het toevoegen van kleine details, zoals oogjes en bessen, maar ook gewoon voor een vleugje glitter en sprankeling!Je kunt allerlei soorten kralen gebruiken maar een veel gebruikte soort is de glaskraal of seed bead. Omdat ze erg klein zijn, kun je ze niet met een gewone borduurnaald bevestigen. Hiervoor gebruik je een speciale kralennaald, een uiterst dunne naald die eigenlijk één groot oog is.

Gebruik voor kralen altijd een speciale kralennaald.

Kleuren Mixen

Het mengen van verschillende kleuren borduurgaren is een techniek die vaak wordt toegepast om schaduweffecten en subtiele overgangen in je borduurwerk te creëren.

Het mengen zelf, ook wel tweeding genoemd, is heel eenvoudig. Pak een streng van de ene kleur en een streng van de andere kleur en combineer ze. Vervolgens kun je je naald inrijgen en doorgaan met borduren!

Ander Soort Borduurwerk

Goldwork - Etsy - BloomingKapok
Stumpwork - Etsy - MartinBordador

Goldwork Embroidery

Goldwork borduurwerk is een traditionele techniek die gebruikmaakt van metallic draden en materialen om prachtige, glanzende effecten te bereiken. Goud- en zilverdraad worden vaak gecombineerd met andere materialen, zoals pailletten en kralen, om luxueuze en gedetailleerde ontwerpen te creëren.Deze techniek wordt vaak toegepast in liturgische gewaden, koninklijke kleding en ceremoniële kledingstukken, waardoor een opvallende en elegante uitstraling ontstaat.

Stumpwork

Stumpwork is een driedimensionale borduurtechniek waarbij delen van het borduurwerk van de stof worden verhoogd, waardoor een reliëfeffect ontstaat. Deze verhoogde gebieden worden meestal gevormd door het toevoegen van opgevulde stof of padding.

Deze techniek maakt het mogelijk om realistische bloemen, dieren en andere elementen met diepte en structuur te creëren. Stumpwork werd populair in de zeventiende eeuw en wordt nog steeds gebruikt om levendige en opvallende borduurwerken te maken.

Thread Painting - Etsy - Emmilie Ferris
Blackwork - Etsy - LooseThreadStitchery

Thread Painting

Thread Painting, ook wel bekend als ‘schilderen met draad’, is een verfijnde borduurtechniek waarbij borduurgaren worden gebruikt om realistische afbeeldingen en texturen te creëren. In plaats van traditionele steken te gebruiken, wordt het garen als penseel gebruikt om levendige details aan te brengen. Deze gedetailleerde techniek vereist aandacht voor kleur, schaduw en textuur, waardoor de borduurkunst tot leven komt met een schilderachtige kwaliteit.Met thread painting kun je nuances in kleur en schaduw bereiken door variaties in draadkeuze en steekrichting.

Blackwork Embroidery

Blackwork borduurwerk is een historische techniek waarbij sierlijke geometrische patronen worden gemaakt met zwarte zijde- of katoenen draden, vaak op een witte achtergrond.

Deze techniek werd populair in de vijftiende en zestiende eeuw en werd oorspronkelijk geassocieerd met Engelse kleding en huishoudtextiel. Blackwork omvat een verscheidenheid aan steken, waaronder contoursteken, fillingssteken en kruissteken, die samen complexe en gedetailleerde ontwerpen creëren. Het contrast tussen de zwarte draden en de witte stof zorgt voor een opvallend visueel effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!