Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 6: Afronden en Inlijsten

Leer Borduren:

Voortgang 84%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

Wassen

First things first:

STOP JE BORDUURPROJECT NOOIT IN DE WASMACHINE

Moet ik mijn borduurproject wassen?

Ik raad je af bij vrij borduren om je borduurwerk uperhaupt te wassen nadat je klaar bent. Borduurwerk is delicaat en kan door het wassen worden beschadigd of vervormd.

Zorg er altijd voor dat je handen schoon zijn tijdens het borduren. Leg de chips en noten dus weg en was je handen voordat je begint!

GEBRUIK GEEN zware zeep, chloor of andere chemicaliën!

Als je toch besluit je borduurwerk te wassen, volg dan deze stappen:

  • Maak je project nat onder koud stromend water.
  • Meng een kleine hoeveelheid zeep of wasmiddel* in koud water. Dompel je project voorzichtig meerdere keren onder in het zeepmengsel.
    *Gebruik geen zware zeep, chloor of andere chemicaliën!
  • Spoel vervolgens meerdere keren af onder koud stromend water totdat er geen zeep meer uit je project komt.
  • Leg je project tussen twee schone handdoeken en rol het op. Druk er voorzichtig op, maar wring het niet uit!
  • Rol de handdoeken uit en leg je project op een nieuwe droge handdoek of op een droogrek. Laat het aan de lucht drogen.

Strijken

Ook hier geldt – strijk een borduurproject alleen als dit echt nodig is. Als er bijvoorbeeld grote vouwen zitten in je stof of als je toch gekozen hebt om je project te wassen. Strijken zorgt er namelijk voor dat je mooie, 3D ogende steken plat worden gedrukt. Enige fluffy kwaliteit verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.Als je toch besluit je project te strijken, GEBRUIK DAN NOOIT een heet strijkijzer. Leg je borduurwerk met de geborduurde kant naar beneden tussen twee schone handdoeken en strijk heel voorzichtig met een warm (niet heet) strijkijzer.Heb je hardnekkige vouwen? Spray dan heel lichtjes wat water op de vouw en strijk er voorzichtig overheen.

GEBRUIK NOOIT een heet strijkijzer!

Opschonen

Zorg ervoor dat alle losse draadjes zijn weggewerkt, gebruik hiervoor de Slingermethode of steek ze onder een aantal steken door. Knip lange losse draadjes weg. Afhankelijk van hoe je het project gaat inlijsten, kun je overtollige stof wegsnijden, rekening houdend met de maat van je frame en eventuele marges.Om rafelen te voorkomen, gebruik een naaimachine om de randen van de stof af te werken. Als je geen naaimachine hebt, kun je ook textiellijm gebruiken.

Inlijsten

Inlijsten in een Borduurring

Plaats je project, eventueel met achterkantstof, in de borduurring. Trek aan de achterhoeken van de stof om deze zo strak mogelijk te maken. Schroef de ring stevig vast, maar vermijd overmatige druk om vervorming van het beslag te voorkomen.Knip de achterkantstof tot aan de borduurring en de projectstof tot ongeveer 1,5 cm boven de ring, zodat het genoeg overlapt.BELANGRIJK: Vermijd het willekeurig wegsnijden van alle stof aan de achterkant en vastlijmen, aangezien dit op termijn tot lubberen kan leiden, vooral bij verplaatsingen of herhanging.Gebruik textiellijm en begin met aanbrengen rond de bovenkant van de borduurring, zorg ervoor dat je matig lijm gebruikt.Na het volledig aanbrengen van lijm, gebruik een beetje lijm op je vinger om de binnenwand van de borduurring te deppen. Herhaal dit proces rondom de hele ring.Vouw de projectstof naar beneden en houd deze enkele seconden vast totdat de lijm begint te hechten, werk zo de hele ring rond. Om de stof tijdens het drogen op zijn plaats te houden, kun je wasknijpers of stevige papierklemmen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!