Stitchonomy's Borduurblog

Search

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 6: Problemen oplossen en Fouten Herstellen

Leer Borduren:

Voortgang 75%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

Woopsie!

We maken allemaal wel eens een foutje en dat is helemaal niet erg! Kruissteken moet een leuke hobby zijn en als er wat verkeerd gaat is er (meestal) geen man overboord.

Steken Uithalen

Als je merkt dat je een fout hebt gemaakt in je kruissteken en je hebt de draad nog niet afgehecht, dan is het eenvoudig om de fout te corrigeren. Haal de naald van de draad en steek de naald voorzichtig onder de verkeerd geplaatste steken door. Trek de steken voorzichtig uit en zorg ervoor dat je de omliggende steken niet beschadigt.

Het is echter belangrijk om scharen te vermijden om steken los te knippen, omdat dit de stof kan beschadigen. In plaats daarvan kun je een speciaal tornmesje gebruiken, dat ontworpen is om steken te verwijderen. Steek het tornmesje voorzichtig onder de steken en gebruik het om ze los te maken. Dit zal je helpen om de fout te corrigeren zonder schade aan te richten aan je borduurwerk.

Vermijd scharen en gebruik in plaats daarvan een tornmesje.

Ik heb een telfout gemaakt!

Steken op de verkeerde plek komen vaak voor. Soms maakt het niet zoveel uit, maar soms kan een extra steek hier en daar je patroon verstoren. Bekijk daarom even of je het belangrijk/opvallend genoeg vind om je steken uit te halen – dit kan soms best een werkje zijn. Een andere optie is om gewoon met de juiste kleur eroverheen te borduren – dit zie je nauwelijks en is minder werk als het om 1 of 2 steekjes gaat.

Sommige steken zijn andersom!

Hier geldt eigenlijk hetzelfde – soms maakt het niet zoveel uit, maar als je heel veel verschillende richtingen in hetzelfde kruissteekproject hebt dan kan het er rommelig uit gaan zien. Bekijk je project van een afstandje en in verschillende lichten (daglicht, onder een lamp) en besluit of je het belangrijk genoeg vindt. Kan je er niet mee leven? Haal dan de steken uit en doe ze opnieuw!
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Mijn steken zijn te strak!

Als je steken te strak zijn getrokken, kan het borduurwerk gaan trekken en rimpelen. Laat de steken een beetje losser en zorg ervoor dat de stof niet te strak is aangespannen in de borduurring. Als de draad te strak wordt getrokken, kan het borduurwerk kromtrekken. Zorg daarom voor een gelijkmatige draadspanning en vermijd te strak aantrekken!

Mijn steken zijn te los!

Te losse steken zijn ook niet goed! Ze kunnen ervoor zorgen dat de stof tussen de steken door zichtbaar is, waardoor het borduurwerk er slordig uitziet. Zorg ervoor dat de steken gelijkmatig en stevig worden gemaakt…maar niet té stevig!

De juiste draadspanning krijg je door veel te oefenen!

Ik heb de verkeerde kleur gebruikt!

Oei! Dat is een vervelende fout. Als het gaat om een groot gedeelte van je project kan dit er zeker voor zorgen dat je de lol in het project verliest. Als dit het geval is dan kan je het project beter even laten voor wat het is en er later bij terugkomen.

Als je besluit om de steken uit te halen probeer dan, zeker als je een borduurpakket hebt gebruikt met gelimiteerd aantal draad, om de steken uit te halen zonder deze kapot te maken – dan kan je draad opnieuw gebruiken!

Mijn draad zit in de knoop!

Voorkomen is beter dan genezen dus gebruik een korte draadlengte en laat je naald af en toe van je project af hangen. Zit je draad toch in de knoop, geen paniek.

Vaak is een knoop niet een echte knoop. Het is een lusje dat lijkt op een knoop. Door aan beide uiteinde te trekken verdwijnt de “knoop” vanzelf. Is het wel een echte knoop haal dan je naald van de draad en probeer met je naald in de knoop te steken om deze los te krijgen. Als het echt niet lukt is het beter om de knoop af te knippen en je draad af te hechten en weer aan te hechten.

Ik ben helemaal in de stress!

Borduren moet ontspannend zijn, dus vergeet niet te genieten van het proces. Het is belangrijk om te onthouden dat fouten kunnen gebeuren, en het is geen ramp als je af en toe een steek verkeerd plaatst.

Het is een deel van het leerproces en maakt elk project uniek. Laat de druk om perfect te zijn los en geniet van het proces. Als je te gespannen bent, kan dit leiden tot fouten. Neem pauzes, adem diep in en geniet van het borduren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

 • Herfstbladeren KruissteekpakketHerfstbladeren Kruissteekpakket

  Herfstbladeren Kruissteekpakket

  17,50
 • Homely Houseplants V2 KruissteekpakketHomely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  32,50
 • Homely Houseplants V1 KruissteekpakketHomely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  32,50
 • Kruissteekpakket

  Wallie De Walvis Kruissteekpakket

  22,50

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!