Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 3: Patronen Lezen en Begrijpen

Leer Borduren:

Voortgang 42%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

Wat is een borduurpatroon?

In tegenstelling tot kruissteekpatronen is er niet een gestandaardiseerde manier van patroontekenen binnen het vrij borduren. Veel designers gebruiken hun eigen manier maar er zijn wel een aantal standaard componenten die ik kort zal doornemen. Ik gebruik hiervoor een gratis DMC patroon. Klik hier om het hele patroon te downloaden.

Het voorbeeld

Bij de meeste borduurpakketten en digitale borduurpatronen zit een visuele representatie van het eindresultaat. Dit kan een foto zijn of soms een digitale rendering van hoe het eruit moet komen te zien. Deze kan je gebruiken om te zien of je op de goede weg bent en of je project overeenkomt met het voorbeeld.

De Tekening

Dit is het ontwerp dat je gaat borduren. Het kan variëren van eenvoudige contouren tot complexe afbeeldingen. Deze tekening dient als basis voor het overbrengen van het patroon op de stof. Soms zijn er meerdere tekeningen voor meerdere delen van het patroon om het overzichtelijk te houden.

De Stekenbibliotheek

In deze sectie worden alle verschillende steken vermeld die in het patroon worden gebruikt. Elke steek wordt meestal aangeduid met een specifieke letter die correspondeert met een bepaald type borduursteek. Een goed borduurpakket of borduurpatroon geeft uitleg van elke steek maar sommige pakketten hebben slechts een korte uitleg. Je kunt terecht in onze uitgebreide Stekenbibliotheek voor meer uitleg.

Kom je er nog niet uit? Er zijn talloze Youtube filmpjes beschikbaar waar mensen stap voor stap elke steek uitleggen.

De Kleurlegenda

De kleurlegenda bevat een lijst met alle kleuren die nodig zijn voor het borduurwerk. Deze nummers komen overeen met de kleurnummers van borduurgaren, zoals DMC-nummers. Zo wordt aangegeven welke kleur draad je moet gebruiken voor elk deel van het ontwerp. Sommige borduurpakketten hebben hun eigen garen, ze worden dan met andere kleurcode aangegeven.

Het Patroon Lezen

Het systeem van letters voor steken en nummers voor kleuren maakt het patroon gestructureerd en gemakkelijk te volgen. In dit voorbeeld staat de letter A voor een Doorregen Stiksteek en nummer 1 staat voor de DMC kleur 761. Dit gestandaardiseerde systeem helpt borduurders om nauwkeurig en consistent te werken, wat (hopelijk) resulteert in een prachtig borduurwerk!

Het Patroon overtrekken

Sommige borduurpakketten komen met voorbedrukte stof, maar als je zelf aan de slag gaat met een patroon wat je hebt gemaakt of hebt gekocht, zul je het patroon op de stof moeten overtrekken. Gebruik hiervoor een wateroplosbare pen of een hitte oplosbare pen en geen potloden of normale pennen omdat je deze blijft zien onder de draden.

  • Print het patroon uit op de juiste maat.
  • Doe de borduurstof in de ring.
  • Leg je borduurring met de stof aan de onderkant op het patroon.
  • Trek het patroon over met een wateroplosbare pen of een hitte oplosbare pen.
  • Als je op donkere stoffen gaat borduren gebruik dan een speciale witte wateroplosbare pen en houdt het project tegen het licht tijdens het overtrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!