Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 3: Patronen Lezen en Begrijpen

Leer Borduren:

Voortgang 37.5%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

Wat is een kruissteekpatroon?

Een kruissteekpatroon is de sleutel tot het maken van prachtige borduurwerken. Het is als een gedetailleerde kaart die je door het creatieve proces leidt. Laten we de essentiële elementen van kruissteekpatronen verkennen.

Het Raster van Kruissteekpatronen

Een kruissteekpatroon is opgebouwd uit een raster van kleine vierkantjes. Elk vierkantje vertegenwoordigt een punt op de stof waar je een kruissteek zult maken. Over het algemeen wordt er gewerkt met telbare stof, zoals Aida-stof, omdat de gelijkmatige weefstructuur het tellen vergemakkelijkt en zorgt voor nauwkeurigheid en precisie.

Secties en Markeringen

De rasterlijnen zijn vaak verdeeld in secties van 10 x 10 vierkantjes (3). Deze secties vergemakkelijken het navigeren door het patroon. Bovendien zijn elke tiende lijn (zowel verticaal als horizontaal) iets dikker gemaakt om tellen nog eenvoudiger te maken. Bovenaan het patroon bevinden zich nummers die dienen als hulpmiddel bij het tellen.

Tweemaal tellen. een keer steken!

Een belangrijke vuistregel bij het werken met kruissteekpatronen is tweemaal tellen en eenmaal steken. Door dit proces te volgen, minimaliseer je de kans op fouten en zorg je voor een nauwkeurig eindresultaat.

Het Begin van je Project

Het startpunt van je kruissteekproject is cruciaal. Begin in het midden van je stof om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte aan alle kanten is. Volg de pijlen bij (1) om het middelpunt van het patroon te lokaliseren. Dit midden is essentieel omdat het je helpt symmetrie te behouden en voorkomt dat je werk uit het midden verschuift.

Interpretatie van Symbolen

Waar een symbool in een vierkantje staat, moet een steek worden gemaakt. Elk symbool vertegenwoordigt een specifieke kleur of soort steek. Neem bijvoorbeeld het vierkantje (2), dat vier steken in drie verschillende kleuren bevat. Het is belangrijk om de legenda van het patroon te raadplegen om te begrijpen welke kleuren en steken elk symbool vertegenwoordigen.

Kleurtabel en Garenkeuze

Een kruissteekpatroon bevat een kleurtabel (5), waarin de symbolen zijn gekoppeld aan borduurgarenkleuren. Het is essentieel om te weten welke kleur waar moet worden gebruikt. Als je twijfelt, kijk dan naar het voorbeeld of raadpleeg de naam van de kleur. Bij het kiezen van garen is het handig om te weten dat sommige patronen specifieke merken of coderingssystemen voor garen gebruiken.

Zwart-Wit vs. Kleurenpatronen

De meerderheid van de patronen is zwart-wit vanwege de printvriendelijkheid. Echter, als je de voorkeur geeft aan een visueel aantrekkelijker kleurenpatroon, kun je dit vaak aanvragen bij de verkoper of ontwerper. Dit kan handig zijn om de kleurvariaties beter te begrijpen en maakt het borduurproces nog plezieriger.

Stiksteek aanduiding

Stiksteken, ook wel “backstitches” genoemd, worden op een borduurpatroon meestal op een eenvoudige en duidelijke manier aangegeven. Vaak worden stiksteken simpelweg aangeduid door dunne lijnen of markeringen op het patroon (4). Deze lijnen geven de richting aan waarin je de stiksteken moet maken. De kleur van de stiksteek wordt ook in de kleurenlijst aangegeven.

Tips & Tricks

 • Markeer je voortgang: Gebruik een highlighter om de reeds geborduurde secties te markeren op je papier, vooral bij complexe patronen.
 • Oefen met kleine patronen: Als beginner is het handig om te beginnen met kleine, eenvoudige patronen om vertrouwd te raken met het leesproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

 • Herfstbladeren KruissteekpakketHerfstbladeren Kruissteekpakket

  Herfstbladeren Kruissteekpakket

  17,50
 • Homely Houseplants V2 KruissteekpakketHomely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  32,50
 • Homely Houseplants V1 KruissteekpakketHomely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  32,50
 • Kruissteekpakket

  Wallie De Walvis Kruissteekpakket

  22,50

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!