Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 2: Aan de slag met Materialen

Leer Borduren:

Voortgang 25%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

Stoffen

Deze borduurles vertel ik je alles over het kiezen van geschikte stoffen en draaddichtheid voor kruissteekborduurwerk. We behandelen de belangrijke aspecten van borduurgaren, waaronder splitsbaarheid en merken zoals DMC en Anchor. Naast naalden en inrijgtechnieken, komt het gebruik van verschillende borduurringen aan bod. De les sluit af met wat handige borduur tools!

Draaddichtheid

Het begrip “draaddichtheid” komt voort uit de textielindustrie en geeft aan hoeveel draden er in een vierkante inch passen. Hoe hoger de draadtelling, hoe minder ruimte er is tussen de draden, en hoe lager de draadtelling, hoe meer ruimte er tussen de draden is. Stoffen met een hoge draadtelling (links) worden “strak geweven” genoemd, terwijl stoffen met een lage draadtelling (rechts) als “los geweven” worden beschouwd.

Bij het beginnen met kruissteken is het extra belangrijk om de juiste stof te kiezen. Je kunt namelijk niet op alle stoffen kruissteekborduren. Kruissteekstof is speciaal gemaakt voor telbare kruissteekpatronen. Deze stof is vaak niet geschikt voor vrije borduurtechnieken, tenzij de draaddichtheid zeer hoog is.

Stoffen met een hoge draadtelling zijn strak geweven en die met een lage draadtelling zijn los geweven.

Soorten stoffen

Er zijn verschillende soorten kruissteekstoffen, waarvan Evenweave en Aida de bekendste en meest gebruikte zijn.

Aida

Aida is een kruissteekstof met een duidelijk zichtbare, gelijkmatige weefstructuur, waardoor het gemakkelijker is om de steken te tellen. Aida is uitermate geschikt voor beginners, omdat het de telwerkprocessen vereenvoudigt.

Evenweave

Evenweave is een kruissteekstof met een gelijke draadtelling in zowel de lengte als de breedte. Hierdoor ontstaat een uniforme weefstructuur die ideaal is voor kruissteken. Het is geschikt voor zowel beginners als ervaren borduurders.

Bij het kiezen van de juiste draadtelling en stof voor je kruissteekproject, moet je rekening houden met het gewenste eindresultaat, de fijnheid van de details en je persoonlijke borduurvoorkeuren. Het selecteren van de juiste stof legt de basis voor een succesvol borduuravontuur!

Borduurgaren

Wat is borduurgaren? Borduurgaren bestaat uit 6 losse draden die om elkaar heen gewikkeld zijn. Hierdoor kun je het garen splitsen en de draden afzonderlijk gebruiken. Dit garen staat ook bekend als “splitsbaar garen” om het te onderscheiden van niet-splitsbaar garen, zoals DMC Pearl Cotton.

Het handige is dat je kunt kiezen hoeveel van de 6 draden je wilt gebruiken. De meeste patronen geven aan hoeveel van de 6 draden je moet gebruiken. Als algemene vuistregel voor kruissteek op 14-draads stof geldt vaak 2 draden.

Als algemene vuistregel voor kruissteek op 14-draads stof geldt vaak 2 draden.

De bekendste merken die borduurgaren verkopen zijn DMC en Anchor. Ik gebruik altijd DMC-garen, en dit zit ook in al mijn Stitchonomy-kits. Dit garen is van uitstekende kwaliteit, de kleur blijft consistent (tenzij je vintage garen gebruikt) en het is gemaakt van 100% Egyptisch katoen met een prachtige glans.

Je kunt DMC garen bestellen bij veel (online) winkels, maar je kunt ook een kijkje nemen bij lokale kringloopwinkels of snuffelen in het huis van je oma of tante.

Verschillende merken en kleurcodes

DMC en Anchor zijn vooraanstaande fabrikanten van borduurgaren met elk hun eigen kleurcoderingssysteem. DMC gebruikt nummers, zoals DMC 310 voor zwart, terwijl Anchor een vergelijkbaar systeem hanteert, zoals Anchor 403 voor een specifieke roodtint. Ikzelf heb de voorkeur voor DMC en alle Stitchonomy pakketten en digitale patronen maken dus gebruik van dit systeem. Maar wij hebben een handige tool voor als je toch Anchor wilt gebruiken!

Garen splijten

Je zou kunnen denken: “Oh, ik kan gewoon twee of drie draden pakken en eruit trekken!” Maar helaas is het garen gedraaid, waardoor deze aanpak onvermijdelijk leidt tot het in de knoop raken van je hele strengetje. In plaats daarvan is het beter om één draad per keer eruit te nemen en ze dan weer samen te voegen.

Trek niet zomaar aan je draad - dan gaat hij sowieso in de knoop!

Knip ongeveer een armlengte draad van je strengetje. Het is gemakkelijker borduren met een korte draad, maar als je de draad te kort maakt, moet je vaak opnieuw de naald inrijgen. Voor mij werkt een armlengte het beste, en je hebt geen liniaal nodig!

Neem het uiteinde van de draad tussen je duim en wijsvinger en rol de draad tussen je vingers zodat de afzonderlijke draden een beetje uit elkaar gaan en je gemakkelijker kunt zien welke draad je moet trekken. Pak vervolgens met je andere duim en wijsvinger 1 draad vast en trek voorzichtig aan de draad terwijl je de andere draden stevig vasthoudt. Herhaal dit voor het aantal draden dat je nodig hebt. Breng de draden weer bij elkaar door de punten boven op elkaar te leggen. En je bent klaar om je naald in te rijgen!

Naalden

Soorten & Maten

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag “welke naald heb ik nodig?” Er zijn (helaas en gelukkig) veel verschillende soorten naalden, maar ik zal je de tools geven om de juiste naald te kiezen!

Naalden hebben verschillende maten. De regel is dat hoe hoger het nummer, hoe korter en fijner de naald is. Bij het borduren op los geweven stoffen kun je een grotere naald gebruiken, terwijl je bij het borduren op strak geweven stof een fijnere naald kiest!

Als je aan kruissteekborduurwerk doet, gebruik altijd een stompe borduurnaald. Deze naalden worden ook wel tapisserienaalden genoemd. De meest voorkomende naaldmaat voor kruissteekborduurwerk is 24. Kruissteeknaalden hebben meestal ook een groter oog dan naainaalden om het inrijgen te vergemakkelijken.

De Naald Inrijgen

De meeste mensen brengen de draad naar de naald, maar het is veel handiger om de naald naar de draad te brengen!

Controleer het oog van de Naald

Zorg ervoor dat het oog van de naald groot genoeg is voor de dikte van je draad of het aantal draden dat je wilt gebruiken. De draad moet vrij kunnen bewegen in het oog van de naald tijdens het borduren.

Bereid de draad voor

Als het uiteinde van je draad een beetje gerafeld is (of is geworden), knip er dan een stukje van af. Bevochtig indien nodig het uiteinde van je draad een beetje of wrijf je draad langs een stuk bijenwas om een punt te maken. Dit zorgt ervoor dat meerdere draden bij elkaar blijven en dat je het geheel gemakkelijk plat kunt drukken met je vingers.

Rijg de Naald in

 • Plaats het uiteinde van de draad tussen je duim en wijsvinger.
 • Trek de draad naar beneden met je andere hand totdat alleen het puntje van de draad zichtbaar is.
 • Plaats het oog van de naald op het puntje van de draad.
 • Schuif de naald voorzichtig naar beneden tussen de huid van je duim en wijsvinger.

Voilà!

Je naald zou nu ingeregen moeten zijn!

Als dit niet het geval is, geef dan niet op, soms kost het zelfs de meest ervaren borduurder een paar keer om het voor elkaar te krijgen. Maar als het echt helemaal niet lukt en de draad niet te dik is voor het oog, kun je ook een draaddoorhaler gebruiken. Deze draaddoorhalers worden door het oog van de naald gestoken. Steek nu de draad door het metalen oog en trek het erdoorheen!

Borduurring

Soorten Borduurringen

Borduurringen zijn ontworpen om je borduurstof strak en glad te houden terwijl je borduurt, en ze dienen zowel voor het borduren zelf als voor het presenteren van borduurwerk. Sommige ringen zijn speciaal geschikt voor kruissteekborduurwerk, terwijl andere dienen voor inlijsten.

Borduurringen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder bamboe, hout en plastic. Bamboe ringen variëren in kwaliteit maar zijn vaak betaalbaar en geschikt voor het ophangen van borduurwerk. Houten ringen van hoge kwaliteit zijn stevig en duurzaam, perfect voor kruissteek en inlijsten, en hebben vaak een bronzen fitting voor een betere pasvorm. Plastic ringen bieden een goede grip dankzij een groef in het interieur, hoewel ze minder geschikt zijn voor inlijsten vanwege de afwerking aan de achterkant. Welke ring je kiest, hangt af van je specifieke borduurbehoeften.

Hoe Gebruik je een Borduurring?

Een borduurring gebruiken is heel gemakkelijk! De borduurring houdt je stof strak waardoor je steken mooier worden. Sommige mensen, zoals ik, vinden het gemakkelijker om zonder borduurring te borduren – dan kun je de ring gebruiken om je werkje in te lijsten!

Open de borduurring

Draai de schroef aan de bovenkant van de borduurring los zodat de twee ringen van elkaar loskomen.

Leg de stof in de ring

Plaats de onderste ring op een platte ondergrond. Plaats je borduurstof over de onderste ring. Zorg ervoor dat het deel van de stof waarop je wilt borduren, zich in het midden van de ring bevindt.

Plaats de bovenste ring

Leg de bovenste ring over de stof en zorg ervoor dat deze gelijkmatig op de onderste ring ligt. De stof moet strak maar niet te strak worden getrokken.

Draai de schroef vast

Draai de schroef aan de bovenkant van de borduurring stevig aan. Dit zorgt ervoor dat de stof stevig op zijn plaats blijft en geen plooien of vouwen heeft.

Controleer de spanning

Trek zachtjes aan de stof aan de randen van de borduurring om ervoor te zorgen dat de stof gelijkmatig is verdeeld en goed is opgespannen. Pas indien nodig de spanning aan door de schroef strakker of losser te draaien.

Andere handige tools

Wateroplosbare stift

Deze stiften en pennen gebruik je om bijvoorbeeld een raster op een niet-borduurstof te tekenen of om de stipjes te zetten als je het template gebruikt. Deze stift verdwijnt bij aanraking met water.

TIP: Ik gebruik een plantenspuit om het project nat te maken, na een paar minuten is de stift verdwenen!

Borduurschaar

Je kunt natuurlijk ook een gewone keukenschaar gebruiken maar borduurschaartjes zijn speciaal gemaakt om borduurdraad recht af te knippen. Ze hebben een scherpe punt en zijn klein van formaat. Bovendien zijn ze beschikbaar in allerlei leuke vormen en kleuren!

Naaldmagneet

Een naaldmagneet, ook wel bekend als needle minder, is als een vrolijke assistent bij handwerken! Met een magneet en een metalen onderkant houdt het jouw naald veilig op zijn plek op de stof. Geen verloren naalden meer! Super handig voor kleurwisselingen tijdens je creatieve projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

 • Herfstbladeren KruissteekpakketHerfstbladeren Kruissteekpakket

  Herfstbladeren Kruissteekpakket

  17,50
 • Homely Houseplants V2 KruissteekpakketHomely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  32,50
 • Homely Houseplants V1 KruissteekpakketHomely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  32,50
 • Kruissteekpakket

  Wallie De Walvis Kruissteekpakket

  22,50

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!