Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Les 1: Introductie Kruissteek

Leer Borduren:

Voortgang 12.5%
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij Borduren voor Beginners – Kruissteek!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster!

Wat is kruissteken?

Kruissteken of kruissteekborduren is een populaire vorm van borduurwerk waarbij kruisvormige steken met borduurgaren op stof worden gemaakt om afbeeldingen, patronen en ontwerpen te creëren. Deze steken zijn kenmerkend voor kruissteekborduurwerk en worden vaak gebruikt in diverse handwerkprojecten, van wanddecoraties tot kleding en accessoires. Het basisprincipe is het kruisen van twee steken diagonaal over elkaar, waardoor een symmetrisch kruisvormig patroon ontstaat op de stof. Kruissteken zijn toegankelijk voor zowel beginners als ervaren borduurders en bieden veel ruimte voor creativiteit.

-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Waar komt kruissteken vandaan?

De kruissteek is een eeuwenoude borduurtechniek die in verschillende culturen over de hele wereld is te vinden. De precieze oorsprong is moeilijk vast te stellen, maar kruissteken werden historisch gezien gebruikt voor zowel decoratieve als functionele doeleinden. Deze techniek heeft zich door de geschiedenis heen ontwikkeld en is nog steeds populair in diverse culturen.

Wat gaan we allemaal leren?

In deze cursus leer je de basistechnieken van het kruissteken. We bespreken welke materialen je nodig hebt, hoe je patronen kunt lezen, je project kunt starten en beëindigen, en hoe je fouten kunt oplossen. We behandelen zelfs geavanceerde technieken zoals de stiksteek, Franse knoop, het gebruik van kralen en kleurenmenging. Deze cursus is geschikt voor iedereen, of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt in kruissteken. En als je nog vragen hebt dan kun je altijd contact met me opnemen!

Deze cursus is geschikt voor iedereen, of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt in kruissteken.

Uitleg van de basisbegrippen

Steken

Steken zijn de individuele kruisvormige eenheden die worden geborduurd bij kruissteekwerk. Ze bestaan uit twee diagonale kruisende lijnen die samen een “X” vormen. Deze steken worden met borduurgaren op de stof gemaakt en vormen de basis voor het patroon. Het aantal steken en de kleuren bepalen het uiteindelijke ontwerp.

Telwerk

Telwerk verwijst naar het proces van tellen van de steken op de stof om het patroon correct te volgen. Omdat het is essentieel om het patroon nauwkeurig na te bootsen op de stof, gebruiken we telwerk om ervoor te zorgen dat de steken op de juiste plaats worden geplaatst.

Patroon

Een kruissteekpatroon is een op symbolen gebaseerde weergave van het ontwerp dat je wilt borduren. Het bestaat uit een raster met daarin symbolen die overeenkomen met kleuren. Het patroon geeft aan waar en welke kleur borduurgaren moet worden gebruikt om het gewenste ontwerp op de stof te creëren. Het volgen van het patroon is de sleutel tot het succesvol maken van borduurwerk!

Legenda

De legenda of kleurtabel is een belangrijk onderdeel van het patroon. Het is een lijst die de symbolen in het patroon uitlegt en koppelt aan de bijbehorende kleuren borduurgaren. Door de legenda te raadplegen, kun je de juiste kleur garen selecteren en begrijpen welke kleur overeenkomt met elk symbool in het patroon. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste kleuren gebruikt tijdens het borduren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten

 • Herfstbladeren KruissteekpakketHerfstbladeren Kruissteekpakket

  Herfstbladeren Kruissteekpakket

  17,50
 • Homely Houseplants V2 KruissteekpakketHomely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V2 Kruissteekpakket

  32,50
 • Homely Houseplants V1 KruissteekpakketHomely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  Homely Houseplants V1 Kruissteekpakket

  32,50
 • Kruissteekpakket

  Wallie De Walvis Kruissteekpakket

  22,50

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?


Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!