Stitchonomy's Borduurblog

Zoek

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie ontvang voor aankopen die via de link worden gedaan. Bedankt voor je steun!

Hoe gebruik je een DMC kleurenkaart?

Een DMC kleurenkaart is een onmisbaar hulpmiddel als je veel borduurt en vooral als je zelf aan de slag gaat met borduurpatronen maken! Deze kaart laat alle 500+ DMC kleuren zien in een handig kleurgecodeerd systeem. Maar je kunt er nog zoveel meer mee!

Inhoudsopgave

Echte Garenkaart vs Geprinte Kaart

Het grootste voordeel van een echte draadkleurenkaart ten opzichte van een geprinte versie, foto’s of een online kleurenkaart is eenvoudig: de kleuren zijn accuraat. Beeldschermen variëren in hoe kleuren worden weergegeven, dus het gebruik van een online kaart of afbeelding kan verschillende tinten laten zien, afhankelijk van je scherm.


Een echte draadkleurenkaart bevat een daadwerkelijk stuk van het garen. Omdat DMC zorgt voor consistente verfbaden in de tijd, ben je er zeker van dat de kleur die je ziet accuraat is. Bovendien vind je zelfs monsters van DMC-metallic garen en kleurvariaties.

Voordelen van een DMC kleurenkaart

Overzicht van alle beschikbare kleuren

Met meer dan 500 levendige tinten van DMC borduurgaren biedt de kleurenkaart een overzicht van het volledige kleurenspectrum dat beschikbaar is. Het stelt borduursters in staat om in één oogopslag te zien welke kleuren beschikbaar zijn en om de perfecte tinten te selecteren voor hun specifieke projecten.

DMC heeft maarliefst 500+ kleuren beschikbaar!

Kleurconsistentie en Alternatieven

Bij het werken aan een borduurproject is kleurconsistentie van essentieel belang. De kleurenkaart helpt borduursters om ervoor te zorgen dat hun kleurkeuzes nauwkeurig overeenkomen met de originele tinten van DMC garen. Bovendien biedt het alternatieven voor het geval een specifieke kleur tijdelijk niet beschikbaar is zodat je toch verder kan met je project.

Projectplanning en Ontwerpen

Voor borduursters die hun eigen ontwerpen maken, is de kleurenkaart onmisbaar. Het stelt je in staat om nauwkeurig de kleuren van je ontwerp, schets of foto te matchen met de beschibare DMC garenkleuren. Ook kan het je helpen als je een borduurwerk wilt maken wat qua kleur bij je interieur past.

Handig bij Garenwinkelen en Stoffenkeuze

Wanneer het tijd is om garen te kopen, biedt de kleurenkaart praktisch inzicht. DMC garen is vaak georganiseerd per kleurnummer in winkels, wat het lastig kan maken om alle beschikbare kleuren in een bepaalde tint te vergelijken. De kleurenkaart toont daarentegen alle opties samen, waardoor het gemakkelijker wordt om de juiste keuzes te maken. Bovendien kan je stoffen bij de kleurenkaart houden om te zien of deze goed past bij de door jouw uitgezochte kleuren.

Zorginstructies en Extra Informatie

Naast kleuren biedt de kleurenkaart informatie over zorginstructies voor verschillende soorten garen. Of het nu gaat om machinewasbaarheid of andere specifieke zorgbehoeften – deze details kunnen je helpen om de juiste garen voor je project te kiezen.
DMC kleurenkaart
Op de kaart kun je de dikte van de garen zien en de zorginstructies per soort garen.

Kleuren zonder nummer identificeren

Het komt nogal eens voor dat je strengetjes garen hebt liggen of misschien wel hebt gekregen maar dat er geen nummertje meer aan zit. Dan biedt de kleurenkaart soelaas. Je kunt je garen op de kaart leggen en zo het juiste nummer vinden. Dan weet je gelijk wat je nodig hebt als je meer van dat garen nodig hebt of als je het netjes op nummer wilt opbergen.
DMC kleurenkaart
Door je garen op de kaart te leggen kun je het kleurnummer vinden!

De DMC Kleurenkaart

De DMC kleurenkaart wordt geleverd als een uitvouwbaar boekje. Zodra je het open vouwt, zie je alle 500+ kleuren in nette rijen van kleurfamilies. Boven elke kolom zie je een lijst met referentienummers van de meest populaire DMC borduurgarens.


117 – het standaard 6-draads borduurgaren oftewel splijtgaren

115 – Perle katoenen verkocht in strengen diktes: nr. 3 en 5

116 – Perle katoenen verkocht op bollen diktes: nr. 5, 8 en 12


Onder de nummers van de garenkleuren zie je een kleine tabel met gevulde en lege vakjes. De gevulde vakjes geven aan dat deze kleur beschikbaar is in de aangegeven draadvariatie bovenaan de kolom.

DMC kleurenkaart
Nummer 800 is beschikbaar in alle garen behalve 116 nr. 12

Garen vinden per nummer

Het makkelijkste is om een kleur te vinden op basis van het nummer. Daarvoor vind je aan de achterkant van de kleurenkaart een zoektabel. De tabel geeft het garen numeriek weer, samen met de overeenkomstige kolom.

Bijvoorbeeld, als je wilt weten welke kleur garen nummer 3354 is, zoek je het op in de kleurnummertabel. Je ziet dat deze kleur deel uitmaakt van kleurfamilie 3. Ga naar kolom 3 en hier vind je nummer 3354.
DMC kleurenkaart
Nummer 3354
DMC kleurenkaart
Vind je in kolom 3

Garen vinden per Kleurfamilie

De DMC kleurenkaart is niet gerangschikt op nummer. Hoewel het gemakkelijker is om je eigen garen te rangschikken op kleur is dit voor de kleurenkaart niet handig. Dit zou er namelijk in resulteren dat je allerlei kleuren door elkaar hebt staan en je door het garen het bos niet meer ziet.

In plaats daarvan is de DMC kleurenkaart gerangschikt op kleurfamilies en tinten. Dit maakt het heel eenvoudig om een reeks schakeringen van een bepaalde kleur te vinden zodat je diepte in je borduurwerk kan brengen. Kleurfamilies vind je in een kolom met verschillende tinten gecombineerd.

Het is aan te raden om kleuren uit dezelfde kleurenfamilie te kiezen. Deze passen immers het mooist bij elkaar. De kleurfamilies worden van boven naar beneden weergegeven op een kolom. Elke kleurenfamilie begint met de lichtste tint en eindigt met de donkerste tint.

Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar roze tintent, kun je de kleuren 151, 3354, 3733, 3731, 3350 en 150 combineren. Een paarse kleurfamilie is bijvoorbeeld: 153, 554, 553, 552 en 550.

DMC kleurenkaart
Twee kleurfamilies - Roze en Paars
-Borduurpakketten, -benodigdheden -patronen- Stitchonomy

Welkom bij mijn Borduurblog!

Ik ben Alyssa – borduurexpert en ontwerpster en ik vertel je graag alles over borduren!

Pakketten

  • Kinderen Groeigrafiek KruissteekpakketKinderen Groeigrafiek Kruissteekpakket

    Kinderen Groeigrafiek Kruissteekpakket

    39,95

Borduurgaren

Op zoek naar borduurgaren of borduurstof?
Neem een kijkje bij onze partner Splendith en krijg 5% korting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enthousiast geworden? Probeer een van onze borduurpakketten